Приредбе и балови као знак сећања на Светог Саву.

Републички министар просвете честитао школску славу свим школарцима. – Додељене награде за најбоље литерарне радове о лику и делу Светог Саве. – У школама академије, балови и закуске из маминих кухиња.
Химном „Ускликнимо с љубављу светитељу Сави“ јуче је у свим основним и средњим школама Србије обележена школска слава – Савиндан. Ученици су за овај дан припремили приредбе, свечане академије, организовали такмичења и балове, секли славски колач, а централна прослава била је у основној школи „Свети Сава“ на Врачару, уз присуство републичког министра просвете проф. др Јове Тодоровића, који је свим школарцима у Србији честитао школску славу.

Друштво ”Свети Сава“ поделило је јуче награде најбољим основцима и средњошколцима који су се такмичили на конкурсу литерарних радова о овом нашем највећем просветитељу и првом нашем учитељу. У конкуренцији 16 основних и две средње школе из којих је пристигло 97 радова, прву награду у категорији средњошколаца добила је Мирјана Милијанчевић из Земуна. Три прве награде отишле су у руке основаца из Београда: Дуњице Стефановић, Јелене Вељић и Наталије Арсовић. Како је најављено, ускоро се може очекивати и антологија песничког стваралаштва о Светом Сави, а у плану је и издавање књиге дечјег стваралаштва о овом заштитнику школа и књига. У педагошком музеју такође је обележена школска слава, сечењем славског колача и свечаном академијом.

Савиндан је обележен и у предшколским установама. Тако је забавиште „Дружионица -маштаоница“ – у Дому „Пинки“ у Земуну приредило приредбу у којој су учествовали само малишани. У првом делу, малишани су цртали слике на тему „из живота Светог Саве“, а у друтом је приређен минисветосавски бал.

У Шестој београдској гимназији ђаци и професори организовали су свечану приредбу за све ученике и родитеље ове школе, а у основној школи „Влада Аксентијевић“ разредне старешине посветиле су по један школски час разговору о Светом Сави. Организована је приредба „800 година Хилендара“, а домаћин славе био је професор ликовне културе Јован Мрђеновић.

У већини школа, маме ђака су за овај дан припремиле укусну закуску, као на пример у основној школи „Војвода Радомир Путник“. Преко разгласа, ученици су слушали о лику и делу Светог Саве, а свако одељење је имало свој пригодан програм. У основној школи „Стефан Немања“ на Савском венцу одржана је изузетна приредба, а само у хору је учествовало више од 100 ученика. Након прославе приређен је и свечани ручак, а домаћин славе био је директор Милан Миловановић. Ученици основне школе „Вук Караџић“ на Старом граду по одељењима су приредили закуску из кухиња њихових мама и у Дечјем центру гледали 15 минутни филм о Хиландару, као и филм „Звонар Богородичине цркве“. Ћаци старијих разреда су такође гледали филм о Хиландару и филм „Бановић Страхиња“.

С . Гуцијан
Политика, Београд, 28. јануар 1998.