Прва изборна скупштина обновљеног Друштва „Свети Сава“, на којој је посебно истакнута дугогодишња образовна хуманитарна традиција и потреба да се наставе активности и сарадња са Србима из дијаспоре и бивших југословенских република, одржана је данас у просторијама Друштва у београдском Дому омладине.
Новизабрани председник Друштва Јован Печеновић, генерални секретар Јасна Јанићијевић као и потпредседници, Младен Гавриловић, Горан Опачић и Душан Зупан управљаће од данас активостима за формирање пододбора на читавој територији Југославије и у расејању ради омасовљења чланства.

Друштво „Свети Сава“ намерава да оснује и фондацију за стипендирање наших студената у земљи и иностранству што продразумева и децу наших исељеника, као и бригу о школовању деце избеглица, истакнуто је на Скупштини. Друштво ће, како је одлучено, проширити издавачку делатност и побринути се да наше књиге, као духовна веза са отаџбинони, буду доступне Србима и посебно српској деци на свим континентима. Одајући признање свима који су дали допринос раду Друштва, досадашњи председник Михајло Младеновић уручио је посебно признање помоћнику министра за културу Србије Радету Бегенишићу.

Друштво „Свети Сава“, са прекидима, траје већ 110 година и за неколико недеља биће обележен тај јубилеј. Дугогодишња активност Друштва „Свети Сава“ представљена је у зборнику „Браство“, многобројним прилозима о манастирима, црквама и личностима српске културе, добротворима и задужбинарима и њиховој националној и просветитељској мисији, који су у периоду од 1887 до 1941. из.лазиии у истоименом часопису дништва. Овим зборником, већ представљеним у јавности, а који илуструје историју Друштва и културна збивања у том периоду и у коме о „Првим српским песницима“ 1887. пише Стојан Новаковић, покреће се нова серија овог часописа.

Први часопис Друштва „Свети Сава“ појавиће се после 54 године неизлажења почетком јануара 1997. године, поводом 110.годишњице изласка првог броја „Браства“. Први број нове серије „Бра(т)ства“ објавиће историјске, научне, етнографске и политичке студије и есеје и друге књижевне прилоге највећих имена из тих области.

ТАНЈУГ, 22. јун 1996.