– Финансирање младих талената.

Најстарије српско просветитељско друштво ,“Свети Сава“, које већ 110 година носи име патрона просветних радника, објавило је ових дана конкурс за све поклонике српске књижевности, културе и историје да својим добровољним донацијама омогуће финансирање средњошколског и факултетског образовања одличним ученицима и студентима са високим просеком.

Пројекат стипендирања најквалитетнијег научног подмлатка датира од самог оснивања овог просветитељског центра, који је у историјске анале српске књижевности уписан давне 1886. године, објашњава Младен Гавриловић, генерални секретар друштва. У својој једновековној традицији, ово хуманитарно удружење одшколовало је на овдашњим и иностраним универзитетима велики број лекара, књижевника, дипломата и уметника, а финансирање њихових студија омогућавали су бројни донатори и утемељивачи друштва. Захваљујући њиховим донацијама, омогућено је и оснивање два дома „Светог Саве“ и изградња Прве мушке гимназије.

Званични оснивач овог друштва био је Светомир Николајевић, политичар, књижевник, професор Велике школе и члан Српског ученог друштва, претече данашње Српске академије науку и уметности а верује се да је друштво „Свети Сава“ основано по налогу Илије Гарашанина, тадашњег председника Владе Србије. Од 1886. до 1941. године ово просввтитељско удружење развило је широку издавачку делатност пуне три деценије издавало је годишњак „Братство“, а у његовој едицији забележена је и „Збирка уметничких и народних песама о Светом Сави“.

Рад на просветитељству и ширењу културне традиције престајао је само за време балканских и светских ратова, а велики део поверљивог архива друштва, који је био сачуван у Дому „Светог Саве“, уништен је са доласком аустроугарских окупатора, прича Младен Гавриловић. – За време Другог светског рата уништен је нови контигент архивских докумената, а нестали су и подаци о школовању стипендираних кадрова у земљи и иностранству који би данас могли да фигурирају као потенцијални донатори садашњег ученичког и студентског кадра.

Конкретна реализација овог пројекта зависиће и од финансијске донације наших министарстава за просвету, културу, науку и техлологију, на чију је адресу такође. упућен позив за стипендирање и стручно усавршавање научног подмлатка. О потреби финансирања младих талената. и спречавања неорганизованог и бесповратног одлива мозгова“ додатно говори и чињеница да је неколико стотина хиљада младих људи протеклих година одлазило преко границе наше земље и тамо настављало своју професионалну и животну каријеру.

Директор Математичке гимназије Милан Распоповић напомиње да би пројекат Друштва „Светог Саве“ помогао реализацију давнашње жеље ове гимназије да у њеним клупама седе деца наших људи који су на привременом раду у иностранству. Наиме, гимназија већ неколико година планира да за те малишане. отвори посебна одељења за енглески.

Пројекат друштва „Светог Саве.“ омогућио би и стипендирање музичких виртуоза који своје уметничко образовање стичу на Музичкој академији.
Упркос многобројним позивима из светских музичких центара, већина наших студената није имала финансијске могућности да нашу земљу представи на међународним фестивалима – каже Срђан Хофман, декан Факултета музичке уметности. – штавише, за велики део наших академаца, куповина музичких уредаја постаје свв недостижнији аспект школовања и зато поздрављам: сваку иницијативу која би омогућила стипендирање талентоване и сиромашне студентске популације.

Декан Физичког факултета и члан Главног одбора друштва „Светог Саве“ професор др Илија Савић, напомиње да је једна од главних идеја овог пројекта. обезбеђивање услова да деца наших исељеника овде студирају жељене факултете и да, након .завршетка студија, буду „амбасадори наше културе и традиције“ у земљама западног и источног света.