Делатност Друштва Свети Сава је настављена у 2019. години као и у претходних двадесетчетири године обновљеног рада. То, пре свега, значи да је, 26. јануара 2019. године у Народној библиотеци Србије, прослављена слава Друштва, и да су, том приликом, уз пригодну свечаност свечано уручене медаља и плакете Друштва и да су додељене награде ученицима који су победили на светосавском литерарном конкурсу и њиховим професорима. Програм прославе је почео Службом Светом Сави и Химном Светом Сави које је отпевало Певачко друштво „Мокрањац“ под управом диригента Катарине Станковић. Потом је пресечен славски колач. Домаћин славе био је господин Драган Милетић. Светосавску беседу говорио је Драган Лакићевић, књижевник и управник Српске књижеве задруге. Песме о Светом Сави говорио је студент српске књижевности Филип Љубојевић.

Медаља и плакете Друштва

На основу једногласних одлука Управног одбора, Извршног одбора и чланова Савета Друштва на овој светосавској свечаности додељене су медаља и плакете Друштва.

За изузетно прегалаштво у управљању и вођењу Друштва током осмогодишњег мандата председника Друштва Медаља Друштва Свети Сава за 2018. годину, додељена је новинару и дипломати, вишегодишњем председнику Друштва, господину Душану Зупану.

Друштво је доделило и две плакете. За дугогодишње прегалаштво у припремању ученика за светосавска књижевна такмичења и одржавање сарадње између Земунске гимназије и Друштва, Плакета Друштва је додељена др Вукосави Живковић, професорки српског језика у Земунској гимназији.

Друга Плакета додељена је Милени Арсовић, професорки српског језика, за дуготрајни педагошки рад и изузетно ангажовње у раду Друштва а посебно у раду жирија за додељивање награда ученицима.

Светосавски књижевни конкурс

Најважнији сегмент дeлатности Друштва „Свети Сава” је организовање такмичења основношколске и средњошколске омладине у писању књижевних састава и израде ликовних радова на светосавске темате. Као и током дугог низа година који је за нама, Друштво „Свети Сава” је и ове године организовало такмичење основаца и средњошколаца за писање литерарних радова на задате теме. Светосавски књижевни конкурс Друштва „Свети Сава” уврштен је у Календар такмичења и смотри Министарства просвете, науке и технолошког развоја. Конкурс је објављен у Просветном прегледу и на сајту Друштва средином новембра 2018. године.

Прикупљање и оцењивање литерарних радова организовано је у Београду а ликовни радови су прикупљани и оцењивани у Бањој Луци. Комисија коју је именовала Управа Друштво „Свети Сава” у саставу Јагода Жунић (професор у пензији), Јасмина Станковић (професор ОШ ,,Ћирило и Методије”, Београд) и проф. др Зона Мркаљ (Филолошки факултет Универзитета у Београду) је за конкурс формулисала шест тема на којима су ученици темељили своје литерарне радове.

Теме за Светосавски конкурс (2018/2019):

ОСНОВНА ШКОЛА

  1. Писмо Светом Сави
  2. Песма светосављу
  3. Са Светим Савом на путу

 

СРЕДЊА ШКОЛА

  1. Светосавље у 21. веку
  2. Свети Сава у народној традицији и фолклору
  3. Српски манастири – симболи светосавља

 

Извештај Комисије Друштва „Свети Сава”

за вредновање радова пристиглих на

Светосавски књижевни конкурс 2019.

Друштво „Свети Сава” расписало је Светосавски књижевни конкурс за ученике основних и средњих школа Републике Србије, Републике Српске и дијаспоре. На овaј литерарни наградни конкурс Друштва „Свети Сава” пристигao је укупно 181 рад, 143 рада из основних школа и 38 радова из средњих школа, што је нешто мање него прошле године. Комисија је и ове године с великом пажњом, уживајући у лепоти поетског израза пристиглих радова, ишчитала песме, приче, есеје младих литерарних стваралаца. Занимљиви концепти мисли и ове генерације ученика, сложени у стихове и реченице, откривају вешту руку диригената, наставника – ментора, који су код својих ђака подстакли трагање за лепом речју и оплеменили богат и чаробан свет детињства, унапређујући језичку културу сваког ученика. Веома садржајни и квалитетни радови стигли су из свих крајева Србије, Републике Српске, Француске и Немачке.

При читању и одабиру радова, најбољих међу најбољима, критеријуми су били: лепота, надахнуће, оригиналан приступ теми, језичко-стилски квалитет текста, као и узраст талентованих ученика. Руководећи се тим критеријумима Комисија је, 17. јануара 2019. године, у Београду, донела одлуку да награди више ученика.

Друштво „Свети Сава” је и ове године доделило: једну Велику награду (за посебно надахнут рад, без обзира на узраст, који се издваја својим квалитетом и естетском вредношћу), по две прве, три друге и три треће награде (а ученицима основне школе још једно треће место за млађи узраст) и две специјалне награде. Тако је укупно награђено 20 ученика и 20 њихових професора. Извештај Жирија са именима награђених ученика и њихових професора, називима школа и темама објављен је на сајту Друштва јануара 2019. године.

 

На истовремено објављен Конкурс за најбоље ликовне радове ученика основних школа Србије, Републике Српске, Црне Горе и расејања на тему

Oреол Светог Саве

пристигло је 479 радова (цртежа, акварела, графика и слика) из 67 школа. Жири који је одлучивао у саставу Берина Шушчевић (магистар сликарства, председница жирија), Голуб Вујичић (наставник ликовне културе), Сандра Џепина Дамјанић (професор ликовне културе) и Весна Б. Аћић (магистар правних наука) издвојио је у најужем избору за наградe 17 радова основаца из: Косовске Каменице, Беле Паланке, Сомбора, Неготина, Бачког Јарка, Београда, Бара, Париза, Пала, Мокрог, Бијељине,Требиња, Теслића, Приједора, Источног Новог Сарајева, Бањалуке и једногласно одлучио о победницима. Бројност радова ученика и школа и градова из којих су радови послати показује изузетну заинтересованост за овај конкурс Друштва „Свети Сава“.

Честитамо награђеним ученицима и њиховим преданим наставницима на изузетним резултатима, као и родитељима ученика, који су своју децу васпитали у духу Светосавља!

Будући да Друштво „Свети Сава” нема сопствених средстава нити сопствених посебних публикација, награде ученицима и њиховим професорима / менторима могле су бити уручене захваљујући: Друштву за српски језик Републике Србије, Заводу за уџбенике, Историјском музеју Србије, Српској књижевној задрузи, Заводу за изучавање културног развитка Републике Србије и Вуковој задужбини. Друштво „Свети Сава” посебну захвалност дугује Представништву Републике Српске у Србији које је финансијски помогло одржавање светосавске свечаности. Филолошки факултет Универзитета у Београду помаже рад Друштва бесплатним додељивањем DOI1 бројева, што омогућава директан приступ интернет страници на којој се налазе пуни текстови чланака објављених у часопису Братство. Друштво „Свети Сава“ велику захвалност дугује и Институту за политичке студије из Београда без чије помоћи број XXIII часописа Братство не би могао бити штампан.

Судећи према посећености сајта Друштва, према заинтересованости за читање Братства и за објављивање радова у Братству и, што је посебно вредно, према понудама Друштву да буде издавач неких дела, Друштво „Свети Сава“ ужива велики углед у нашој културној јавности. У ширењу тог угледа немалу улогу имају Одбор Друштва у Бања Луци и пододбор у Чачку.

Трибина и предавања

И током 2019. године Друштво је наставило традицију организовања предавања за широку публику. Ова делатност је остварена у сарадњи са Педагошким музејом и Библиотеком града Београда.

Др Љубинко Раденковић, дописни члан САНУ, одржао је предавање Словенска народна демонологија. Предавање је одржано у Педагошком музеју 17. јануара 2019. године.

У договору са Библиотеком Града Београда, Друштво „Свети Сава“ је, међу првима у Србији, почело обележавање 800-те годишњице стицања аутокефалности Српске православне цркве. Циклус предавања Држава и црква у српском народу (Поводом 800 година од стицања аутокефалности српске цркве)који је, тим поводом организован у Одељењу уметности Библиотеке града Београда, трајао је од маја до децембра 2019. године и реализован је у дванаест предавања. Одржана су следећа предавања:

Александар З. Савић (Одељење за историју, Филозофски факултет, Београд), „Пресветли пут ка Јерусалиму“ – Путовања Саве Немањића у Свету земљу (28. мај 2019. године)

др Даница Поповић (Балканолошки институт САНУ, Београд), Свети Сава и сакралне основе државе Немањића (11. јун 2019)

др Марија Васиљевић (Балканолошки институт САНУ, Београд), Одјеци култа Светог Симеона и Саве у доба Лазаревића и Бранковића (18. јун 2019)

др Александар Фотић (Одељење за историју, Филозофски факултет, Београд), Цртице из историје српске цркве у Османском царству (15–18. век) (25. јун 2019)

ђакон др Ивица Чаировић (Православни богословски факултет у Београду), Да ли је Рим желео самосталну Српску Православну Цркву – Рим и Балкан почетком 13. века (17. септембар 2019)

проф др Смиља Марјановић Душанић (Одељење за историју, Филозофски факултет, Београд), Свети Сава и жичко крунисање Стефана Првовенчаног (22. октобар 2019)

др Драгољуб Марјановић (Одељење за историју, Филозофски факултет, Београд), Византијски свет и српска црква у XIII веку (29. октобар 2019)

др Владета Петровић (Историјски институт, Београд) Град и Црква у средњовековној Србији (XIII–XV век) (5. новембар 2019)

Проф. др Ирена Шпадијер, Филолошки факултет, Београд Књижевна дела Светог Саве у рукописној традицији (12. новембар 2019)

др Исидора Точанац Радовић (Историјски институт, Београд), Београдска архиепископија и митрополија 1718–1737. године (19. новембар 2019)

др Радован Пилиповић, (Архив Српске Православне Цркве, Београд), Српска православна црква и Цариградска патријаршија од 15. до 20. века (борба за очување аутокефалије) (26. новембар 2019)

др Радмила Радић (Институт за новију историју Србије, Београд) Држава и Српска православна црква у 20. веку (2. децембар 2019)

Вредно помена је то да су предавања била на високом научном нивоу али и прилагођена широј публици. Предавања су, често, била праћена питањима и дискусијама. Аутор пројекта и руководилац циклуса предавања је др Љубодраг П. Ристић, председник Друштва.

Представљање књига

Промоција књиге „др Јован Хаџи-Васиљевић, знаменити Врањанац“, ауторки Мирјане Томашевић и Сање Бундало из Јавне библиотеке „Бора Станковић“ из Врања је, такође, одржана у Одељењу уметности Библиотеке града Београда, 23. маја 2019. године. Организујући ову промоцију Друштво „Свети Сава“ је настојало да упозна културну јавност Београда са делатношћу једног од најзначајнијих чланова и делатника Друштва у периоду пре Другог светског рата. О овој књизи коју је објавила Јавна библиотека „Бора Станковић“ из Врања, говорили су: ауторке Мирјана Томашевић и Сања Бундало, др Валентина Златановић – Марковић и др Љубодраг П. Ристић.

Будући да Друштво „Свети Сава“ нема своју мрежу за дистрибуцију часописа Братство, користи се свака прилика да се часопис нађе у најзначајнијим библиотекама у Србији и иностранству. Захваљујући Народној библиотеци Србије XXII број Братства је послат у Лондон, Варшаву, Краков, Лођ и Темишвар. Међу бројним градовима, Котор и Бања Лука су, такође, градови чијим библиотекама је упућено Братство. Треба имати у виду да овај часопис добијају и наставници и професори награђених ученика.

Финансије Друштва

Друштво „Свети Сава” од свог обнављања 1994. године никада није имало стабилно финансирање. Међутим, и ове 2019. године изостала је финансијска помоћ од државних установа (Министарство културе и информисања, Канцеларија за сарадњу са црквама и верским заједницама) од којих је, повремено, добијана помоћ до 2018. године. Делатност Друштва „Свети Сава” током 2019. године одвијала се искључиво захваљујући донацијама чланова управе Друштва. Проблеми око питања канцеларије и смештаја претходних бројева Братства и књига које су добијене на поклон ради награђивања ученика су толико заоштрени да Друштво више нема своју канцеларију већ су публикације смештене у минијатурном сутеренском простору на адреси на којој је Друштво регистровано.

У Београду,
јануара 2020. године

др Љубодраг П. Ристић
Председник Друштва „Свети Сава”