Као и претходних година, Друштво „Свети Сава” расписало је Светосавски књижевни конкурс за ученике основних и средњих школа Србије, Републике Српске и дијаспоре.

Пажљиво смо прошли кроз задивљујући лавиринт прозних и поетских радова, пристиглих у великом броју у Друштво „Свети Сава”. Још једна генерација оставила је за собом богат калеидоскоп литераног талента, снова и маште, игре речима, одабраних рима и стихова, посвећених нашем светитељу. Мисли су се ројиле и тражиле речи, речи су се прелиле у стихове и прозу и постале бисерна огрлица обојена љубављу, надом, знањем и искуствима ђачког живота, надахнута духом Светог Саве.

При читању и одабиру радова најбољих међу најбољима, критеријуми су били: лепота, надахнуће, оригиналан приступ теми, језичкостилски квалитет текста, као и узраст талентованих ученика.
Знатан број радова пристиглих из школа у Србији, употпуњен је радовима из Републике Српске, а посебно смо радосни што су се на овај позив одазвали и наши ђаци из Швајцарске и Француске.

Теме за Светосавски конкурс (2017/2018):

ОСНОВНА ШКОЛА

  • Свети Сава своме роду
  • Мој сусрет са Светим Савом
  • Васпитна улога Светог Саве у историји и традицији српског народа

СРЕДЊА ШКОЛА

  • Библијски мотиви у књижевним делима о Светом Сави
  • Свети Сава као лирски јунак у поезији српских песника
  • Савина путовања кроз два света 

Као и претходних година, још једном са задовољством истичемо да је Светосавски књижевни конкурс Друштва „Свети Сава” уврштен у Календар такмичења и смотри Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

На овогодишњи литерарни наградни конкурс Друштва „Свети Сава” пристигло је укупно 323 радa, 256 из основних школа и 67 радова из средњих школа, што је за добру трећину више него прошле године. Поједине школе доставиле су по неколико радова својих ученика. Расадници литерарног стваралаштва ове године су Београд, Врање, Ниш и Република Српска.

Радови ученика основних школа зраче надахнутим порукама Светог Саве које кроз векове граде и васпитавају младе православце на историји и традицији српског народа. Занимљиви су сусрети са Светим Савом сплетени у искрене, топле и нежне речи младих следбеника Савиног пута. Кажу: „Светост над светима, велики над великанима, принц над принчевима. Ипак је ту. Увек. У Храму, на улици, у књизи, у свакој школи. Ту, у мени”.

Посебна топлина и чежња извиру из стихова младих песника из туђине:

„Рођени смо у туђини,
Алʼ у нашем срцу живи
Свети Сава, ћирилица,
Љубав према домовини”.

Средњошколци су и овога пута показали да су, у највећем броју, стасали у изузетне песнике, приповедаче, есејисте.

Трагајући за библијским мотивима у Савиним делима, тумачећи стихове наших еминентних песника посвећених Светитељу, ученици су градили лирског јунака – Светог Саву и са њим путовали кроз два света, покренути „вулканом духовног надахнућа”.

Комисија је пажљиво ишчитала низ занимљивих и вредних песама и састава ученика основних и средњих школа, од којих је, у ужи избор ушло 30. Захваљујући вишегодишњем искуству чланова Комисије и њиховим уједначеним критеријумима, ипак се постепено дошло до одабира најквалитетнијих прилога који се предлажу за награду, мада је задатак био изузетно захтеван. Посебно задовољство представљају препознатљиви и већ изграђени млади књижевни ствараоци Зајечара, Земуна, Ниша, Требиња…

Према договору који смо раније постигли у Друштву ,,Свети Сава”, ове године се додељују: једна наднаграда (за посебно надахнут рад, без обзира на узраст, који се издваја својим квалитетом и естетском вредношћу), по две прве, три друге и три треће награде (посебно ученицима основне и посебно ученицима средње школе) и једна специјална награда. Тако је укупно награђено 18 ученика и 18 њихових професора.

Награде за најбоље ученике и њихове менторе обезбедили су: Завод за уџбенике, Службени гласник Републике Србије, Српска књижевна задруга, Вукова задужбина, Завод за изучавање културног развитка Србије (Часопис „Култура”), Друштво за српски језик и књижевност Републике Србије, Установа Републике Српске за сарадњу са Србијом и Библиотека „Стефан Првовенчани” из Краљева.

Честитамо награђеним ученицима и њиховим преданим наставницима на изузетним резултатима, као и родитељима ученика, који су своју децу васпитали у духу Светосавља!

Захваљујемо се председнику Друштва „Свети Сава”, господину Душану Зупану, који је прикупљао и доставио нам темате које смо прегледале, као и свим дародавцима који су најбољим учесницима овог конкурса обезбедили признања и награде.

Чланови жирија:
Јагода Жунић, професор у пензији, ОШ ,,Филип Филиповић”, Београд
Јасмина Станковић, професор ОШ ,,Ћирило и Методије”, Београд
проф. др Зона Мркаљ, Филолошки факултет Универзитета у Београду

У Београду, 17. јануара 2018. године