Друштво „Свети Сава“ је недавно добило писмо истоимене школе у Врчину, недалеко од Београда, у којој се обавештава јавност о несвакидашњој и хвале вредној активности њених музичких ентузијаста.
Препоручујемо посетиоцима нашег сајта да се упознају са садржајем писма, али и да издвоје време и чују заиста уметничке звуке младих етно музичара.

„ОШ „Свети Сава“ у Врчину се својим активностима увелико издваја и препознаје као школа која расте и развија се улажући у напредак својих ученика. Препознавање талената и улагање и рад са талентованим ученицима носе велику одговорност и велико задовољство у раду.

Као једина школа на општини, а вероватно и у Београду и целој Србији школа је издавач аудио CD-a са традиционалним нумерама у a-capella извођењу школске вокалне етно групе, који је круна вишегодишњег рада. Великим ангажовањем наставнице музичке културе Миле Ђачић, материјал је снимљен у студију „Алагић“ и ових дана је доступан и широј публици. Препознавши јединственост и вредност оваквог подухвата школа је уложила и у званичну каталогизацију и израдуCIP броја, па је овај материјал доступан и јавности целе Европе.

О квалитету и озбиљности овог подухвата говори и др Растко Јаковљевић, етномузиколог, доцент Универзитета у Тексасу, САД: „Албум вокалне етно групе ОШ „Свети Сава“ из Врчина јединствени је пример примењеног и надасве успешног рада са музичким талентима ученика основног образовања, те представља прави подвиг у педагошком, музичком, па и продукцијском и издавачком смислу. Изванредном иновативношћу и креативним приступом наставном процесу изродило се посебно издање музичке традиције, које по својим особеностима може раме уз раме стати уз остварења појединих професионалних вокалних састава у Србији.“…

Сарадњом са Удружењима Срба у дијаспори школа је успоставила међународну сарадњу, а вокална етно група је наступала на међународним манифестацијама:  Доситејеви дани у Српском Семартону недалеко од Темишвара, Румунија, Дани српске културе у Сегедину у Мађарској, наступ поводом отварања изложбе Венчање краља Александра и краљице Марије у румунској штампи у Музеју штампе у граду  Жомбољ, Румунија…

Сваке године остварени су и завидни резултати на такмичењима: прва места на градском нивоу ДЕМУС такмичења у категоријама соло наступа, дуета, терцета и целог састава.

Чланице вокалне етно групе су:

Мирјана Ђорђевић, Лидија Божиновић, Теона Лазаревић, Анастасија Кангрга – Микулић, Наталија Фаркаш, Невена Теофиловић и Василија Бугарски.

Вокални педагог етно певачке групе је Мила Ђачић, мастер етномузикологије, а  у  ОШ „Свети Сава” у Врчину  ради од  2011. године  као наставник музичке културе .

Велику захвалност дугујемо многобројним сарадницима,  а првенствено директору школе Добрици Синђелићу који је препознао креативност, труд и залагање и са великим ентузијазмом подржао сваку активност овог састава.“