In Memoriam Jasna-manja
Политика, недеља 4. август 2013. стр. 11

IN MEMORIAM
Јасна Јанићијевић (1943-2013.)

Професор Филолошког факултета у Београду, доктор социологије Јасна Јанићијевић изгубила је битку с дугом и тешком болешћу 29.јула ове године. Многобројни пријатељи, колеге и чланови породице опростили су се на Новом гробљу од једне изузетне личности која је по својим људским особинама, али и по академским одликама, била представник оног најбољег што грађанска Србија може да изнедри.

Потомак старе и угледне пречанске породице Стојков, рођена у Београду, студије енглеског и француског језика и књижевности завршила је у Сарајеву, да би у Београду нешто касније дипломирала и на Општој књижевности на Филолошком факултету. Ту је одбранила и магистарски рад из области естетике и теорије књижевности на примеру Џемса Џојса, а касније докторирала на тему „Социологија модерне књижевне комуникације“.

Образована не само у нашој земљи, већ и у иностранству, пре свега у Енглеској и САД, објавила је низ чланака, студија и књига из области културологије, комуникологије, културне историје и етике. На матичном Филолошком факултету оставила је неизбрисив траг као научник, истраживач и педагог, али и као један од утемељивача Семинара за друштвене науке, уредник значајних часописа и хрестоматија, члан домаћих и страних научних и стручних друштава. Њена стручност и педагошка знања били су цењени и представљали допринос подизању квалитета наставе на својевремено новоотвореном Филолошком факултету у Крагујевцу и на Мегатренд универзитету у Београду.

Поред научног и педагошког рада, Јаснино широко образовање, животна енергија и осећање друштвене одговорности утицали су и на допринос који је пружила као помоћник министра културе Владе Републике Србије, што важи и за њено ангажовање у Националној комисији Унеска.

Можда најбољи израз Јаснине племенитости, доброте, великодушности и несебичности био је њен раду Друштву „Свети Сава“, гдеје више петнаест година била успешни генерални секретар, а затим и члан Управног одбора. Тиме се уписала златним словима уз најистакнутије личности овог најстаријег српског грађанског удружења. У знак признања за њене заслуге, а поводом 125-годишњице постојања и активности Друштва, Јасни Јанићијевић је 2011. године уручена престижна медаља Друштва „Свети Сава“, за предани рад у интересу српског народа.

Професорка Јанићијевић ће остати у нашем сећању и по својој изузетној животној енергији, топлој личности, поузданости и личној одговорности. Изнад свега, памтиће се Јаснина личност изузетне ерудиције и интелектуалне радозналости коју је одликовало умеће да хармонизује академска достигнућа и обавезе, државне и друштвене одговорности, односе с колегама и пријатељима и, свакако не на последњем месту, топло породично окружење.

Душан Зупан