Градоначелник Београда Небојша Човић примио је данас у Скупштини града делегацију Друштва „Свети Сава“, која га је упознала са досадашњим активностима и програмима будућег рада тог најстаријег културно-просветног и хуманитарног удружења у Србији, обновљеног пре три године. Председник „Светог Саве“ Јован Печеновић обавестио је Човића да је друштво недавно објавило зборник „Братство“, који садржи најзначајније књижевне, историјске и уопште научне радове објављене у том часопису од његовог оснивања 1887. године, па до 1941, када је друштво престало да ради.
Почетком следеће године, креће нова едиција „Братства“, истовремено и гласила „Светог Саве“, друштва које је увек, без националне ускогрудости, чувало традицију, проучавало историју и неговало и ширило културу и просвету српског народа, како у нас, тако и у дијаспори – казао је Печеновић.

Захваљујући на личној подршци градоначелнику и разумевању Скупштине града, која је друштву помогла доделивши му просторије у којима већ две године ради, Печеновић је Човићу, иначе почасном члану „Светог Саве“, уручио специјални примерак зборника. Градоначелник Човић је изразио задовољство што друштво, које ове године обележава 110. годишњицу постојања, упркос недостатку средстава, успева да буде активно, одржава трибине и циклусе веома интересантних предавања најугледнијих експерата, а планира и ширење издавачке и културно-просветне делатности.

На састанку је посебно било речи и о стипендирању наших најталентованијих и сиромашних ђака, али и оних из дијаспоре заинтересованих за традицију свог народа, што је једна од најважнијих активности друштва. Од оснивања, Друштво „Свети Сава“ је школовало више од 20.000 стипендиста, међу којима су многа незаобилазна имена српске културе, науке и историје.

Градоначелник Човић је изразио заинтересованост Скупштине града да откупи један део издања „Братства“ и као драгоцено сведочанство наше баштине поклони га библлотекама и школама Београда.

ТАНЈУГ 15. новембар 1996.