Бањалучки дневник “Глас Српске” управо је завршио објављивање тринаестодневног фељтона у којем је направио избор из предратних издања годишњака “Браство”, органа Друштва Светог Саве.

Пажњу приређивача фељтона привукле су следеће теме из предратних текстова: Јуначке песме у српској народној књижевности, Просветитељско дело Лукијана Мушицког, Живот Срба у Сарајеву у време турске власти, Солунски фронт, Цар Душан и његово време и један оглед нашег познатог историчара др Драгослава Страњаковића о дизању српског народа против завојевача.

Поред Страњаковића, као аутори су још наведени Стојан Новаковић, Мита Живковић и Станоје Станојевић.

Објављивање фељтона се временски подударило са оснивањем Пододбора Друштва “Свети Сава” у Републици Српској и промоцијом дванаестог броја нове серије годишњака “Братство” (овог пута са “т” због новог правописа) и Антологије “Свети Сава у песмама” која је одржана у Банском двору.

Друштво “Свети Сава” је, иначе, већ годинама присутно у Републици Српској преко Светосавског књижевног конкурса за ученике основних и средњих школа, а оснивањем Пододбора, очекује се, културне активности ће се још умножити на пољу развоја српске културе и очувања српске традиције.

Пун текст фељтона може се наћи на овом сајту на страници “Други о нама”, испод лога “Гласа Српске”.