Пододбор Друштва „Свети Сава“ у Бањалуци

Основни суд у Бањалуци донео је решење којим се одобрава упис у јединствени регистар тог суда Подоодбора Друштва „Свети Сава“, са седиштем у Бањалуци. То је правна претпоставка за оснивање и почетак рада првог оваквог Пододбора у Републици Српској, што ће уследити ове јесени.

Регистрацију Пододбора и све друге неопходне кораке који воде у правцу ширења активности Друштва „Свети Сава“ обавио је наш познати новинар и песник Душко М. Петровић, подједнако активан у Београду и Бањалуци.

Друштво већ више година успешно сарађује са школама у Републици Српској, чији ученици у великом броју учествују на традиционалном Светосавском књижевном конкурсу.

Оснивање Пододбора омогућиће да та сарадња буде тешња и на другим пољима. Један од првих корака биће учешће Друштва на Бањалучком сајму књига где ће бити представљена најновија издања – овогодишњи часопис „Братство“ и друго, допуњено издање Антологије „Свети Сава у песмама“.

Планирају се предавања из српске традиције и историје, организовање радионица за ученике основних и средњих школа, као и други скупови чији је циљ неговање светосавског култа и традиционалних и модерних културних вредности српског народа.-

Бањалучки дневник „Фокус“ објавио је у свом викенд броју од 6. и 7. септембра, поводом предстојећег формирања Пододбора у Републици Српској, интервју са Душком М. Петровићем, под насловом „Треба радити много и предано“.

Овај интервју можете прочитати на нашој страници „Други о нама“.