Kraljevo - predstavljanje Drutva-2015
Друштво „Свети Сава“ у Краљеву

Друштво „Свети Сава“, најстарије активно грађанско друштво у данашњој Србији представило се 26. марта 2015. краљевачкој пиублици у Библиотеци „Стефан Првовенчани“.

О историји, циљевима и задацима Друштва говорили су: Душан Зупан, председник Друштва, проф. Др Злата Бојовић, уредник „Братства“, Душко М. Петровић, књижевник и др Љубодраг П. Ристић, историчар и научни сарадник Балканолошког института САНУ.

„Друштво „Свети Сава“ је основано 6. септембра 1886. године по идеји Светомира Николајевића, угледног професора опште историје и књижевности на Велиој школи у Београду и одмах је, по систему пододбора, изграђена његова организациона структура по целој Србији.

Главно поље активности било је на тлу Старе Србије и Македоније и то у три правца: културно-просветна делатност, издаваштво и школовање ученика из тих крајева који би се по завршетку школовања враћали у своје крајеве,“ рекао је, између осталог, Душан Зупан. Посебно је истакао да су циљеви и задаци Друшта данас исти као и у време његовог оснивања.

plakat-kraljevo-2015Говорећи о историјату и значају часописа „Братство“, гласила Друштва, проф др. Злата Бојовић је истакла да су у часопису објављивали своје радове најзначајнији српски научници и уметници. У складу са непромењеном уређивачком политиком, циљевима и задацима Друштва, позвала је најширу културну јавност да пише за „Братство“.

Душко М. Петровић је посебно говорио о резултатима Светосавског ликовног и Светосавског литерарног конкурса, који је широко прихваћен у основним и средњим школама Србије и Републике Српске.

Др Љубодраг П. Ристић је навео добре примере из досадашње сарадње краљевачких установа културе и научних института и Српске академије наука у организовању научних скупова посвећених историји, култури и традицији српског народа. Он је, такође, најавио тешњи сарадњу Друштва „Свети Сава“ и Библиотеке „Стефан Првовенчани“,

На основу одлуке Управног одбора, Друштво „Свети Сава“ је поклонило краљевачкој библиотеци комплетну збирку свих бројева послератног часописа „Братства“, као и друга издања која су штампана после обнове Друштва 1994. године.

У музичком делу програма учествовали су ученици Етно одсека Музичке школе Краљево у класи др Злате Марјановић

27. март 2015. године.