Јубилеј најстаријег активног српског удружења, биће обележен академијом у београдском Народном позоришту, у суботу у подне

У KУЋИ професора Велике школе Светомира Николајевића, маја 1886. састала се група истомишљеника, угледних људи тог времена, са намером да организују оснивање друштва “Свети Сава”. Два месеца касније то је и озваничено на збору пријатеља, када су усвојена основна правила, а после само неколико дана уписано је око 300 чланова утемељивача. Овај јубилеј, 125-годишњица постојања и рада најстаријег активног српског удружења, биће обележен академијом у београдском Народном позоришту, у суботу у подне.

Друштво се брзо проширило, основало више задужбина и објављивало разне публикације, од којих је најзначајнији часопис “Братство”. Обезбеђивало је стипендије сиромашној даровитој деци и студентима, даривало бесплатне књиге школама и народним читаоницама, а у Београду је имало основну и продужну школу, кроз коју је прошло више од 20.000 деце из крајева под окупацијом.

За време Првог светског рата друштво није радило, обновљено је 1920. године, а као стални мото на књигама које је издавало биле су речи “Брат је мио ма које вере био”. Забрањено је и после Другог светског рата, а нови живот отпочело је тек 1994, када је поново изашло на пут ширења просвете, културе и традиције.

БЕСЕДА И СТИХОВИ

На свечаности у суботу светосавску беседу одржаће академик Матија Бећковић, а стихове ће говорити писци Љубивоје Ршумовић, Манојле Гавриловић, Слободан Станишић, Душко М. Петровић, као и глумци Љиљана Благојевић, Небојша Kундачина, Светлана Сретеновић и Ненад Хаџи Маричић.