ORDEN SV. SAVE 1
ОРДЕН СВЕТОГ САВЕ ДРУГОГ РЕДА ЗА ДРУШТВО „СВЕТИ САВА“

Српска православна црква одликовала је у суботу, 5. новембра 2011. године Друштво „Свети Сава“ у Београду орденом Светога Саве другога реда, поводом 125-годишњице постојања и рада овог најстаријег активног српског грађанског удружења.

Орден је председнику Друштва Душану Зупану уручио викарни епископ ремезијански Андреј Ћилерџић, изасланик Патријарха српског Иринеја на свечаној академији у Народном позоришту у Београду.
Владика Андреј је истакао да је Свети архијерејски синод СПЦ, на предлог патријарха Иринеја, одликовао Друштво „Свети Сава“ „за делатну љубав према Светој Мајци Цркви, нарочито показану његовим 125-годишњим доприносом у неговању Светосавља и очувању традиције и културе Српског народа.

Свечаност у Народном позоришту је била прилика да и само Друштво ода признање појединцима и установама који су у протеклим годинама допринели његовом опстанку и напретку.
Медаље Друштва додељене су проф. др Богољубу Шијаковићу, ранијем министру вера, и проф. др Јасни Јанићијевић, дугогодишњем генералном секретару Друштва.
Плакете Друштва додељене су Заводу за уџбенике у Београду, Филолошком факултету у Београду, као и др Драгану Новаковићу, помоћнику министра вера и дијаспоре и г. Млађену Цицовићу, директору Установе Републике Српске за сарадњу са Србијом.

Беседу на свечаности, која је одржана под покровитељством престолонаследника Александра Карађорђевића и са благословом патријарха Иринеја, одржао је наш познати књижевник Матија Бећковић.
Свечаности су још присуствовали државни секретар Министарства вера и дијаспоре прим. др Предраг Тојић, чланови САНУ, представници појединих београдских факултета, амбасадор Белорусије у Београду Владимир Чушев и представници амбасада православних земаља акредитовани у Београду, истакнуте личности јавног живота Србије, чланови и пријатељи Друштва „Свети Сава“.

У уметничком делу програма који су приредили познати књижевници Милован Витезовић и Душко М. Петровић, а режирао Живорад Ајдачић, учествовали су наши глумци Љиљана Благојевић, Светлана Сретеновић, Ненад Хаџи Маричић и Небојша Кундачина, а песници Љубивоје Ршумовић, Душко М. Петровић, Слободан Станишић и Манојле Гавриловић су читали своје стихове.

Учествовали су са великим успехом још и дечји хор „Чаролија“, диригент Леонтина Пат, хор Светосавског храма, диригент Јелена Јеж, као и пијанисткиње Снежана Николајевић и Весна Кршић.

У СУСРЕТ ПРОСЛАВИ ЈУБИЛЕЈА

Prijem kod Patrijarha 2-1
Његова Светост патријарх српски Иринеј примио је делегацију Друштва „Свети Сава“

 

Politika-Tanjug
„Политика“, 13. октобар 2011. стр. 8

 

Prijem kod Patrijarha 1-1
У срдачном разговору са Његовом Светошћу

 

Prijem kod Patrijarha - 1
Патријарх Иринеј се интересовао за рад Друштва и дао му благослов поводом јубилеја

 

Његова светост Патријарх српски Иринеј примио је 12. октобра 2011. године у Београду делегацију Друштва „Свети Сава“, поводом 125-годишњице постојања и рада.

Председник Друштва Душан Зупан упознао је је Патријарха Иринеја са активностима овог најстаријег активног српског грађанског друштва, које је основано 1886. године и радило до 1941. године. Обновљено је 1994. године у Београду од стране једне групе истакнутих српских интелектуалаца и чланова породица бивших чланова управе Друштва.

У дужем разговору са делегацијом, Патријарх Иринеј дао је свој благослов за даљи рад Друштва „Свети Сава“ и истакао значај који таква удружења могу имати за српски народ, нарочито за српску омладину.

У делегацији су се још налазили академик Драгољуб Живојиновић, помоћник министра вера и дијаспоре др Драган Новаковић, проф. др Јасна Јанићијевић, проф др Злата Бојовић и проф. др Вељко Брборић.
Јубилеј Друштва „Свети Сава“ одвија се под покровитељством Њ.К.В. Престолонаследника Александра II и биће обележен и посебном свечаном академијом у Народном позоришту у Београду, 5. новембра ове године.

 

Prijem kod Aleksandra
Њ. К. В. ПРЕСТОЛОНАСЛЕДНИК АЛЕКСАНДАР II ПРИМИО ДЕЛЕГАЦИЈУ ДРУШТВА „СВЕТИ САВА“

 

Aleksandar i Katarina
ЗАЈЕДНО СА ПРИНЦОМ АЛЕКСАНДРОМ И ПРИНЦЕЗОМ КАТАРИНОМ

 

Његово Краљевско Височанство престолонаследник Александар примио је у Краљевском Двору делегацију Друштва „Свети Сава“, поводом 125-годишњице постојања и рада овог најстаријег активног грађанског друштва у Србији. Престолонаследник је прихватио да буде покровитељ прославе овог ретког и значајног јубилеја, који ће бити обележен завршном прославом, свечаном академијом у Народном позоришту у Београду, 5. новембра ове године.

У срдачном једночасовном разговору чланови делегације су упознали престолонаследника са активностима Друштва „Свети Сава“, које је обновљено 1994. године и које, упркос неповољној економској ситуацији у Србији, активно обавља своје основне просветне, хуманитарне и културне активности.

Било је речи и о актуелним питањима и проблемима у хуманитарним активностима, активностима и стању фондова и задужбина, а саговорници су такође разменили мишљења и о актуелним предлозима за решавање проблема реституције и сложили се да тренутно понуђена решења нису у складу са очекивањима бивших власника о правичној надокнади или о повратку имовине.
Друштво „Свети Сава“, наиме, такође полаже право на повраћај знатне имовине у некретнинама, која му је била одузета после 1945. године.

Састанку је присуствовао и члан Крунског савета, књижевник Матија Бећковић, а у делегацији су се налазили: Душан Зупан, председник Друштва, Душко М. Петровић, председник Извршног одбора, проф. др Александра Вранеш, члан Управног одбора, др Драган Новаковић, члан Управног одбора, проф. др Злата Бојовић, члан Извршног одбора, проф. др Вељко Брборић, члан Извршног одбора, мр Перо Ђурђевић, члан Извршног одбора и др Снежана Николајевић, члан Савета.