Следећи већ деценијску традицију, Друштво „Свети Сава“ је и ове године учествовало на Међународном београдском сајму књига, од 20. до 26. октобра.

85961Sajam knjiga 235687Sajam knjiga 1Била су изложена сва издања Друштва, откако је оно обновљено 1994. године, пре свега годишњи часопис „Братство“ бр. 12, као и друго, допуњено издање антологије „Свети Сава у песмама“. По популарним ценама, могла се на штанду купити и потпуна колекција „Братства“ од броја 1 до броја 12, резиме из прератних издања часописа који се тада звао „Браство“, као и неколико преосталих примерака старе антологије „Свети Сава у песмама“ и збирке награђених ђачких радова на Светосавском књижевном конкурсу друштва под насловом „Млади о Светом Сави“.

Излагачки штанд Друштва био је, по традицији смештен у пасарели између хала 1 и 14, али смо ове године први пут имали непријатно изненађење које се односило на све хуманитарне и добротворне непрофитне организације: морали смо да платимо пуну цену излагачког простора, па чак и пропуснице за улазак у халу. Алтернатива је била да се преселимо у неки забити кут на другом спрату хале бр. 14. Нажалост, комерцијализација свега и свачега, па чак и добротворних активности, захватила је и организаторе Београдског сајма.

Друштво се неће одрећи будућег учешћа на Сајму књига, чак и под комерцијалним условима иако се не бави стицањем профита, осим уколико се финансијски услови још више не пооштре, што није искључено. Такве ствари се, иначе, добрoтворним установама не догађају ни у земљама тржишне привреде, а и социјализам је имао своју формулу друштвене помоћи онима којима је она била потребна. Очигледно у земљама у транзицији, попут наше, појмови доброчинства и задужбинарства или нису јасни или нису добродошли