Ако вам је далеко до Бање Луке, онда ћете награду добити у Београду.

Овогодишње светосавске свечаности које Друштво „Свети Сава“, као најстарије у српском народу (основано је 1886), приређује у славу првог српског архиепископа, почеће сутра у 12 сати у Бањој Луци, у Дјечијем позоришту Републике Српске.

Ово је јубиларна, десета година како Друштво „Свети Сава“ активно дјелује у Републици Српској, гдје поред осталих активности, сваке године расписује конкурсе за најбоље ликовне радове ученика основних школа Србије, Српске и расејања, па најуспјешнијима додјељује награде које сулијепе (грамате), корисне (књиге) и слатке (чоколаде и бомбони).

Млади ликовни умјетници ове године су на тему „Књига Светог Саве“ послали чак 717 радова (цртежa, колажa, акварелa, графикa, сликa и књига), а жири је 80 изабрао за изложбу, која ће сутра бити отворена у Дјечијем позоришту Републике Српске, и наградио 11 младих уметника-ученика основних школа и једну предшколску групу.

Прве награде Друштва „Свети Сава“ сутра ће у Дјечијем позоришту Републике Српске примити Тамара Станковић из Ковачевца код Младеновца и Зоја Шишарица из Бање Луке; друге: Теодора Јарић из Приједора и Никола Сирар из Честерега; треће: Јована Прерадовић из Бање Луке и Александар Костић из Власотинца. Специјалне награде добиће: Дарија Вукчевић из Базела (Швацарска), Милош Башић Лингас из Париза (Француска) и Алики Ковачевић из Софије (Бугарска). Специјалне награде за своје умјетничке књиге добиће: Јована Јегдић из Новог Кнежевца, Тара Црнчевић из Приједора и, по први пут једна предшколска група дјечака и дјевочица из вртића у Читлуку код Крушевца.

У име Савјета Друштва „Свети Сава“ из Београда ће сутра на свечаност у Дјечијем позоришту у Бањој Луци доћи др Љубодраг П. Ристић, предсједник Извршног одбора Друштва , иначе виши научни сарадник Балканолошког института САНУ, који ће уз пригодну бесједу о десетогодишњици постојања и рада овог друштва у Републици Српској, уручити предсједници Пододбора мр Весни Б. Аћић највише признање: Медаљу друштва „Свети Сава“.

Највише признање најстаријег друштва у српском народу до сада су добили: патријарх српски г. Иринеј, академик Драгољуб Живојиновић, академик Злата Бојовић, проф. др Јасна Јанићијевић, Српска књижевна задруга, Службени глсник Србије и Завод за уџбенике Београд, а ове године – поред Весне Аћић – добила је и Народна библиотека „Стефан Првовенчани“ из Краљева, чијем ће представнику бити уручена на светосавској свечаности у Београду, у Народној библиотеци Србије, у суботу у 12 сати.

Светосавска свечаност у Народној библиотеци Србије у суботу биће у знаку награда за књижевне радове ученика основних и средњих школа Србије, Српске и расејања, а најљепша вијест је да је Александра Газивода, ученица четвртог разреда Гимназије „Јован Дучић“ из Требиња освојила Велику награду – највише ђачко признање Друштва „Свети Сава“.

Њен рад „Свети Сава као лирски јунак у поезији српских песника“ високо је надмашио све остале, а на овогодишњем књижевном конкурсу учествовало је 323 ученика из Србије, Српске, Француске и Швајцарске.

Прве награде у категорији ученика основних школа освојили су Јована Костадиновић из Ниша и Катарина Ковачевић из Белог Потока код Београда; друге: Војислав Дурмановић из Бијељине и Симона Дина Новаковић из Београда, а треће: Андреј Огњеновић из Париза, Теодора Митровић из Кршевице и сестре Маша и Луна Цивкароски из Врања. Специјалну награду у овој категорији добио је ученик Тодор Илић из Париза.

У категорији ученика средњих школа прве награде добили су Даша Радовановић из Земуна и Душан Мирчић из Зајечара, друге: Страхиња Костадиновић из Ниша, Ивана Николић из Ужица и Марко Самарџић из Врњачке Бање, а треће: Невена Везмар из Београда, Ненад Вукановић из Краљева и Ненад Друловић из Нове Вароши.

Представништво Републике Српске у Србији већ петнаест година сарађује са Друштвом „Свети Сава“. Представништво редовно прати, подржава и учествује у спровођењу Светосавског књижевног конкурса у Београду, а помогло је оснивање пододбора у Републици Српској и сарађује с њим у спровођењу Светосавског ликовног конкурса, па је тако и ове године.

Погледајте текст на сајту Фронтал.рс.