MilosevicДруштво „Свети Сава“ добитник је угледне награде „Златни беочуг“, која се додељује установама и појединцима као признање за трајни допринос култури Београда. Заједно са још низом појединаца, истакнутих уметника, културних радника, као и са једним бројем најпознатијих културних установа, Друштву је награда за 2009. годину уручена за активности чији је ниво високо оцењен, као важан допринос друштвеном напретку Београда, Србије и српског народа. Такође је наглашено да је то признање најстаријем српском Друштву које је још увек активно.

zl-beocug-plaketaНаграду су председнику Друштва, професору др Александру Милошевићу уручили председник скупштине града Београда Александар Антић, заменица председника Жирија оперска примадона Јадранка Јовановић и генерални секретар Културно-просветне заједнице Београда Живорад Ајдачић.

У наставку прилога, поред фотографија са свечаног скупа у Народном позоришту у Београду, у петак 8. априла 2010. године, објављујемо и слике плакете и повеље додељене Друштву, као и говор којим се директор Завода за уџбенике Милољуб Албијанић, у име лауреата, захвалио на награди.

Реч Милољуба Албијанића:

Поштовани пријатељи, даме и господо,

Указана ми је посебна част да се захвалим у име награђених установа и организација које су овогодишњи добитници престижног признања „Златни беочуг“ за трајни допринос култури Београда.

У нашим приликама, где се традиција у одређеним областима не ретко прекида, додела овако високог признања од стране Културно-просветне заједнице Београда још од далеке 1970. године, најбоље је сведочанство незаменљиве улоге културе у нашем друштву. Ово је још један доказ да је она у широком смислу тога појма предуслов сваког друштвеног напретка.

„Златни беочуг“ је награда за свеукупни допринос установе или појединца културном животу Београда, за духовне вредности и достигнућа која окупљају ствараоце различитих струка – научнике, уметнике, културне посленике, као и установе и организације.

С дужном пажњом помињемо овом приликом творце ове награде: песника Васка Попу, који је и дао име награди, Драгомира Стевића – Раса и Јевту Јевтовића.
Уколико бисмо сагледали сва имена досадашњих добитника ове изузетне награде видели бисмо да је то именик наших најуспешнијих појединаца и институција, док би књига састављена од образложења за награду представљала својеврсну енциклопедију културе, уметности, просвете и науке Београда.
ЗАВОД ЗА УЏБЕНИКЕ као установа која већ 53 године даје изузетан и посебан допринос просвети, култури и науци Србије данас је почаствован не само добијањем награде, већ и тиме што се налази међу лауреатима као што су:

– наш најзначајнији национални храм културе и уметности НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ,
– Друштво „СВЕТИ САВА“ – чија традиција сеже још од 1886. године,
као и својеврсни симбол Београда, највећи међународни филмски фестивал – ФЕСТ.

Сви ми појединачно, али и заједно, оснажени смо и подстакнути данас да попут беочуга чврсто бранимо став да је најсигурнији пут у бољу будућност свакодневни рад на неговању традиционалних културних вредности, као и стремљење ка новим знањима којима се осваја непрегледно поље образовања, науке и уметности.

Захваљујући се Културно – просветној заједници Београда, члановима жирија, свима који са нама данас делите овај свечани тренутак, захваљујемо се и свим нашим читаоцима, просветним радницима, гледаоцима, публици, која годинама подржава НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ, ДРУШТВО „СВЕТИ САВА“, ФЕСТ и ЗАВОД ЗА УЏБЕНИКЕ

 

Zlatni beocug-rezultati1

Доле су назначени и линкови са неким од информација из појединих медија који су извештавали о додели награда.

www.glas-javnosti.rs

www.glassrbije.org

www.rts.rs

www.beograd.rs