Традиционална годишња признања Друштва „Свети Сава“, поводом Савиндана, добили су ове године Народна библиотека „Стефан Првовенчани“ у Краљеву и председница Пододбора Друштва „Свети Сава“ Весна Аћић

Током разматрања укупне вишедеценијске делатности Народне библиотеке „Стефан Првовенчани“, поред изузетне просветно-културне делатности те библиотеке, посебно је истакнута делатност те установе у области песништва која се манифестује у раду библиотечког одељења „Повеља“, као и у другим активностима као што су организовање Дана преображења, награђивање „Жичком Хрисовуљом“ најугледнијих српских песника и објављивање зборника о њима.

Такође се у образложењу наглашава примерна сарадња краљевачке библиотеке и Друштва „Свети Сава“.

Поводом деценије успешног рада Подобора Друштва „Свети Сава“ у Бањалуци, Весни Аћић је одато признање зато што је „од првог дана његовог оснивања уложила изузетан труд да ова наша грана уроди плодом у братској Републици Српској“, каже се у образложењу.

„Срећни смо што Српска данас такође представља матицу око које се окупљају Срби из свих крајева, а наш Пододбор је у то окупљање уградио и свој камичак – организовањем Светосавског ликовног конкурса и другим радом, ево, већ читаву деценију“, истичу у друштву.

На Међународном светосавском књижевном конкурсу Друштва „Свети Сава“ у Београду победила је ученица Гимназије у Требињу Александра Газивода.

Она је написала рад на тему „Свети Сава као лирски јунак у поезији српских песника“.

У конкуренцији више стотина радова пристиглих из Србије, Републике Српске и расејања, прве награде су освојиле и Јована Костадиновић из Ниша, Катарина Ковачевић из Белог Потока, Душан Мирчић из Зајечара и Даша Радовановић из Земуна.

На светосавском ликовном конкурсу за основне школе, који истовремено организује Пододбор у Бањалуци, победиле су Тамара Станковић из Ковачевца (Младеновац) и Зоја Шишарица из Бањалуке.

На овом конкурсу било је укупно 717 радова из Србије, РС, Швајцарске, Француске и Бугарске, а у ужи избор су ушли радови основаца из Сокобање, Ечке, Власотинца, Бечмена, Зајечара, Честерега, Ковачевца, Читлука, Новог Кнежевца, Београда, Париза, Базела, Софије, Братунца, Приједора и Бањалуке.

Конкурс подржавају Управа за сарадњу са црквама и верским заједницама Министарства правде Србије, Канцеларија Републике Српске за сарадњу са Србијом, Завод за уџбенике у Београду, Службени гласник, Српска књижевна задруга и Вукова задужбина у Београду.

Погледајте текст на сајту Вечерњих новости.