У оквиру велике манифестације обредних и митолошких песама и игара „Кликће вила“, одржане у Рачи 28. јуна 1996. године, од стране Живојина Андрејића, историчара уметности, организован је први научни скуп: „Митолошко биће народа у песми и историји“ на коме су учествовали: проф. др Радмило Петровић (Београд), проф. др Ненад Љубинковић (Београд), проф. др Миодраг Стојановић (Београд), мр Радомир Ракић (Београд), Живојин Андрејић (Рача), Вида Томић новинар РТС (Београд) и Светлана Стевић (Винча-Београд).

Те године је основано Друштво за истраживање прошлости и митологије Срба, а у јесен 1997. године одлучено је да Друштво прерасте у Центар за митолошке студије Србије са циљем изучавања митологије, историје и културе Срба и народа Балкана. Том приликом је формиран и Научни савет. За председника је изабран проф. др Ненад Љубинковић из Београда, за заменика проф. др Радмило Петровић и за руководиоца Живојин Андрејић. У јесен 1998. године изашао је први број Митолошког зборника са радовима првог научног скупа.

Одласком са места председника проф. др Ненада Љубинковића, 1999. године, уследила је реорганизација Центра и проширивање Научног савета. За председника је изабран проф. др Миодраг Стојановић, за потпредседника проф. др Радмило Петровић, за чланове савета проф. др Марко Атлагић и др Малиша Станојевић, а за руководиоца Живојин Андрејић.

Редакција Митолошког зборника је са новим члановима формирана 2011. године и њу чине: академик Петар Влаховић, проф. др Миодраг Стојановић, проф. др Радмило Петровић, проф. др Марко Атлагић, проф. др Арсен Ђуровић (+), проф. др Бошко Сувајџић, др Ивица Тодоровић, др Малиша Станојевић, Вера Јовановић, Живојин Андрејић и Бобан Станојевић.

У периоду који је уследио учињен је велики напор да се Митолошки зборник уподоби према захтевима Министарства образовања и науке Републике Србије. Научни савет, редакција и технички уредник су успели да остваре све захтеве из упутства о изради, форме и кодификовања научних радова. Митолошки зборник је од 2012. године референтан Зборник и налази се на националној листи часописа.

Редакција Митолошког зборника је добила међународни карактер: академик Петар Влаховић (Београд – Подгорица), проф. др Миодраг Стојановић (Београд), др Димитрис Вогиацис (Атина – Грчка), проф. др Радмило Петровић (Косовска Митровица), проф. др Марко Атлагић (Косовска Митровица), др Дмитар Атанасов (Софија – Бугарска), проф. др Бошко Сувајџић (Београд), др Ивица Тодорович (Београд), др Малиша Станојевић (Београд), доц. др Вера Јовановић (Крагујевац) и Живојин Андрејић.

Радови са научних скупова које је организовао Центар, а било их је 35, објављени су у Митолошком зборнику. Седам Зборника је посвећено знаменитим и заслужним завичајним личностима Раче и околине, међу којима су Ђорђе Петровић Карађорђе, Пантелија Панта Срећковић, Војислав Ђурић, Антоније Исаковић, Мирослав Пантић, Радмила Маринковић, Гордана Јовановић, Миодраг Стојановић, Живојин Андрејић…